onsdag 21 oktober 2015

Dyster

Skarven ser lite dyster ut där den sitter på stenen och torkar sina vingar. En spännande fågel tycker jag, här kommer lite fakta:
 Skarvarnas fjädrar är inte vattenavstötande i samma grad som hos andra sjöfåglar och när fjädrarna blir blöta minskar vattenmotståndet.

Det här gör att skarvarna är snabba i vattnet men i gengäld måste de torka fjädrarna för att inte bli nerkylda. Det är då de sitter med karakteristiskt utspärrade vingar, likt ett svart kors. Förr tog man det som ett tecken på att en sjöman skulle dö om man såg en skarv sitta så. Skarven har aldrig varit en omtyckt fågel i Sverige.
– Sedan gammalt har skärgårdsbor upplevt skarvarna som konkurrenter till fisket och de har därför varit hårt utsatta för förföljelser, berättar etnobiologen Ingvar Svanberg.
 1948 kom skarvarna tillbaka till Sverige. Länge var det inte mer än en liten koloni i Kalmarsund men på 1980-talet tog ökningen fart och i vissa områden har skarvarna ökat med 30 % årligen sen början av 1990-talet.
 Källa: Fältbiologerna www.faltbiologerna.se

Bild 296. Tema: 53. Dyster.

9 kommentarer:

  1. Som sagt en illa omtyckt fågel av många, men den har väl sin uppgift i naturen som allt annat.

    SvaraRadera
  2. Mystiska och lite spännande fåglar... det finns... eller fanns flera kolonier i sjöarna Glan och Roxen här i Östergötland. Jag bor mellan sjöarna och ser ofta flygande skarvar på väg mellan dem... eller såg... tycker de minskat de senaste åren.

    SvaraRadera
  3. Det ser verkligen ödesmättat ut. Förstår att det finns både sanna och osanna berättelser om skarven.

    SvaraRadera
  4. Gillar att den har sina vingar vitt utbredda, snyggt.

    SvaraRadera
  5. Ser ödesmättat ut med ett svart kors till havs! Spännande info och snyggt fångat!

    SvaraRadera
  6. Bra tolkning. Vi har en koloni här också :)

    SvaraRadera
  7. Lärorikt info. Ser maffig ut med sina vingar utsträckta.

    SvaraRadera
  8. Snyggt fågnad i bild uti i vattnet. Fint med kontrasterna på vattnet och den mörka fågeln med sina stora utbredda vingar.
    Lärorik läsning om skarven, tack.

    SvaraRadera