söndag 14 januari 2018

Kulturbygd

Karlslund, en kulturbygd.
 Sedan 2010 är Karlslund ett kulturreservat och området är ett så kallat riksintresseområde för kulturmiljövården i Sverige. På bilden syns Mjölnarbostaden som idag kallas för Maskinistbostaden och Norra kvarnen. I Norra kvarnen finns idag Ovolin färg och byggnadsvård.


Bild 16. Tema: 148. Kulturbygd.
En bonusbild där man ser mer av miljön. Det rosa huset till höger är Krogstugan.

När bönderna väntade på att få sin säd mald kunde de umgås och ta sig ett glas i krogstugan. Det var ofta långa väntetider på kvarnen. Här serverades brännvin, konjak, arrak och vin, brännvinet kom från Karlslunds eget bränneri.
 År 1911 flyttade familjen Johansson in i stugan, fadern Johan Alfred var sko– och sadelmakare. Förutom far och mor fanns nio barn i familjen, deras bostad bestod av rum, kammare och kök. Det var normal boendestandard den här tiden, så även vedeldad köksspis och kakelugnar och utedasset som delades med grannarna.
 - Källa: Örebro kommun

7 kommentarer:

 1. Härlig miljö. Gillar faktiskt bonusbilden bäst :)

  SvaraRadera
 2. Härliga och mysiga miljöbilder, snyggt fotade.

  SvaraRadera
 3. Det är så intressant att höra om gamla tider. Det är inte så väldigt länge sedan, men ändå så annorlunda. Min mamma brukade köra med häst och vagn för att mala säd, det känns märkligt att tänka sig det. Jättefina bilder som verkligen visar kultbygden. Jag gillar att du tog med bonusbilden så att man får en bra överblick.

  SvaraRadera
 4. Fint med det röda och vita temat i hela bilden.

  SvaraRadera