måndag 1 januari 2018

Frukostbröd

Började året med att baka ett nygammalt frukostbröd. Det är ett landskapsbröd från Dalarna och  jag fick receptet av en jobbarkompis för många år sedan. Det är riven kokt potatis i degen och om man ska vara riktigt noga ska det vara ärtmjöl också. Brödet kallas Laknäsbulla.

Bild 1. Tema: 71. Frukostbröd.
 

17 kommentarer:

  1. Mums så gott det ser ut, härligt guldgula! /Kikkson

    SvaraRadera
  2. Ser väldigt gott ut. Lät intressant, kanske kan receptet förmedlas 😉

    SvaraRadera
  3. Ser väldigt goda ut! Kul att vara igång igen.

    SvaraRadera
  4. Vad gott det ser ut! Och vad spännande med ett recept man inte hört om tidigare. Är det ett "hemligt" sådant eller delar du med dig? :)

    SvaraRadera
  5. Kul att vara igång igen. Här kommer receptet:
    850 gr. riven kokt potatis.
    3/4 dl strösocker.
    3/4 dl sirap.
    75 gr. smör.
    5 dl mjölk.
    50 gr. jäst
    ca. 850gr vetemjöl
    75 gr ärtmjöl eller vetemjöl( jag tog 1 dl. vetekross).

    Den rivna kalla potatisen, socker,sirap och smör läggs i en bunke. Hälften av mjölken hettas upp och slås över. Det hela arbetas smidigt. Resten av mjölken värms fingervarm och rör ut jästen i den. Mjölet arbetas in i potatismassan och tillsätt mjölken med jästen. Arbetas till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek ( ca. 30 min.) Kavla tunna kakor som naggas på båda sidor. Gräddas på plåt i 250 grader i ca 5 min.
    Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för receptet! Det lägger jag på minnet till kommande bak!

      Radera
    2. Tack! Det ska prövas

      Radera
  6. Mums så gott det ser ut, härlig bild och tolkning!

    SvaraRadera
  7. Vilket supergott sätt att börja året på

    SvaraRadera
  8. Välgräddade och ser riktigt goda ut.

    SvaraRadera
  9. vad gott det brödet såg ut. Mmm med smält smör på.

    SvaraRadera
  10. Mums!
    Kul att ses igen, även om vädret ju kunde vara bättre. Brrr. Men snart är det vår!

    SvaraRadera
  11. Så gott det ser ut! Det brödet prova jag nog att baka, tack för att du delade med dig av receptet :)

    SvaraRadera